zaterdag 30 juni 2012

Hij Doet Het! ... althans, op dit moment dan he...

Update van ons AIS festijn.  Maandag 25 juni. Walewijn met de trein naar Zaandam om bij Dekker Watersport een nieuwe AIS transponder op te halen. Omdat wij met vakantie gaan heeft Dekker bij Garmin geregeld dat we een nieuwe krijgen, ipv de oude voor reparatie retour Garmin en dan een paar weekjes wachten. Dus Walewijn maandagavond vol verwachting naar Antares om de boel weer aan te sluiten en dan maar wachten... geen resultaat. uurtje later, nog geen resultaat. We zenden niet en we ontvangen niet. Dinsdagavond 26 juni nog maar eens proberen. Wat heb ik fout gedaan? Overleg met Hedda. Denken, overwegen....dit probleem hadden we bij de eerste ook. Alles keurig geïnstalleerd zoals het volgens onze vrienden van Garmin moet. Garmin's configuratiescherm zegt dan ook dat ie keurig info ontvangt en zendt, maar wij zien niks. En ook MarineTraffic.com kan ons maar niet ontdekken. Ook niet na een uur, of na twee uur.
Weer denken....vorige transponder had dat ook, die is toen bij Dekker opnieuw geïnstalleerd, precies op dezelfde wijze als wij hadden gedaan, en toen werkte hij wel. Maar weer naar Dekker dan. Het lijkt er op dat onze AIS niet op een laptop te installeren is, maar alleen op een vaste computer. By the way, we krijgen regelmatig vragen over wat een AIS is en waar die letters voor staan. Welnu, een AIS zendt gegevens over het schip, de koers en snelheid rond en die info is dan op te vangen door AIS ontvangers op andere schepen. AIS staat voor Algeheel Irritatie Systeem, maar dat zal jullie na deze en de vorige blogpost wel duidelijk zijn.


Vrijdag 29 juni. Hedda maar weer met de AIS transponder onder haar arm naar Dekker (bezoek nr 8). En inderdaad, onze gedachte klopt. Het installeren van de AIS blijkt volgens Garmin wat problemen te geven op een laptop en daarom hebben zij een programmaatje gemaild aan Dekker en daarmee lukt het wel om de boel te installeren.  
Zaterdag 30 juni. Hij doet het! We zenden en ontvangen op onze OpenCPN. Hij doet het! Hij doet het! Hij doet het! Althans, op dit moment. We hebben inmiddels geleerd dat het dagkoersen, of nee, uurkoersen zijn. Hij doet het, maar morgen misschien niet. Waarschijnlijk vooral op momenten dat we de AIS niet zo nodig hebben. hopelijk ook op momenten waarop we hem wel hard nodig hebben. Op volle zee met veel grote scheepvaart om ons heen. Hij doet het! Hij doet het! Hij doet het! 


Wij danken Dekker Watersport voor al hun medewerking, super hoe goed zij ons geholpen hebben!

En Garmin vragen we, nee smeken we, zet met grote letters op de doos dat dit ellendeling gekocht moet worden door mensen die ook de 600 euro willen neertellen voor een Garmin kaartplotter en nog eens 600 voor de digitale kaarten of voor allen die wel houden van wekenlang knutselen zonder resultaat...  Stond dat op de doos, hadden wij wel een andere gekocht.

1 opmerking:

  1. Geen paniek, alles went en al doende leert men. Geloof mij, er komt nog een tijd dat Garmin jullie hard nodig heeft!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.