zaterdag 21 januari 2017

YES, WE ZIJN ER

We made it!Na drie etmalen op zee en 380 mijl zijn we in de Dominicaanse Republiek. Yes! Lekker ook, want de route is pal tegen de heersende tradewinds in en volgens de Bahama pilot die van overdrijven houdt...  'For crazy sailors only' want, zo weet de schrijver van deze pilot...  jaarlijks lopen er vele boten op het rif of verdwijnen volledig. Tja, geen wonder dat ze Georgetown op Great Exuma (waar we vandaan vertrokken) Chicken Island noemen; veel (Amerikaanse en Canadeze) zeilers varen naar Georgetwon, blijven en paar maanden en keren dan weer om naar huis.

Wat voor helletocht hebben wij dan achter de rug? Wel, wind variërend van 0 tot 10 knopen (windkracht 0 tot 3), vlakke zee met alleen een lichte deining, prachtige nachten onder het universum van sterren en planeten, oplichtende zee, schitterend rode zonsondergangen en maansopkomsten en een regen van vallende sterren die soms een heel lichtgevend spoor in de lucht achterlieten. Zo mooi hadden we het nog niet eerder gezien. Iedere avond hebben we met Quirijn naar de sterren gekeken en wees Quirijn ons Orion en de Grote Beer aan.

Inklaren was een belevenis. Eerst langs immigration met een serieus kijkende meneer onder een levensgroot portret van El Presidente, toen iemand voor een toeristenvisum, dan langs Port Control, vervolgens langs de douane, daarna een mevrouw van Agriculture, die ons -nadat we afgerekend hadden- fluisterend ook nog even vertelde dat ze de was voor ons kon doen. Vervolgens terug naar onze boot en wachten op... Een klein roeibootjes met een 8pk erachter enzes mannen er in. Vijf kwamenbij ons aan boord, waarvan de eerste in een legerpak gehuld zich voorstelde als Armada. Op een smoezelig rafelig briefje noteerde hij al onze gegevens en waarom de andere vier personen meekwamen... Geen idee. Uiteraard wilden ze allemaal een drankje. Maar daarna was het goed en nu mogen we over de slagboom heenstappen die de kade afscheid van het dorp.

We made it. We zijn er. Yes! Een lastig stuk, waar we behoorlijk tegenop zagen achter de rug en nu hopen we van de DR te genieten en daarna weer wachten op een volgende situatie waarin de tradewinds het een aantal dagen voor gezien houden en we het volgende lastige stuk kunnen varen, de  250 mijl tegen de tradewinds in langs de stijle noordkust van DR en door de Mona Passage.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.