zaterdag 25 april 2015

Surinaamse foklore

Het is paasvakantie in Suriname. De perfecte gelegenheid om ons eens helemaal onder te dompelen in de Surinaamse folklore.


RECREEREN SURINAME STIJL
Zo zijn wij samen met de bemanning van de Verleiding de zaterdag voor Pasen naar het recreatieoord Blaka Watra gereden. Blaka Watra betekent zwarte water in het Sranan tongo en dat laat zich raden welke kleur het water daar heeft. Blaka Watra heeft minder faciliteiten dan de bekende Colakreek, maar is daardoor juist authentieker en dus een grotere kans om hier het Surinaamse folklore te treffen.
Blaka Watra ligt aan de Cassiporakreek en was vroeger het privé vakantieoord van voormalig premier Jopie Pengel.

DRUK
Bij aankomst kregen wij bij de kassa de waarschuwing dat het druk was, maar dat als we van gezelligheid hielden het geen probleem zou zijn. En druk was het.....het parkeerterrein was bezaaid met auto's, pick-ups, terreinwagens en busjes van de merken Toyota, Nissan en Isuzu. Een uitdaging om een plekje te vinden. Surinamers kennen de kunst van het berm- en dubbelparkeren, maar wij inmiddels ook dus na 5 minuutjes hadden ook wij een plek.

DE UITRUSTING
We dachten ons goed te hebben voorbereid; frisdrank, broodjes, fruit, zwemspullen en niet te vergeten de hangmat. Echter de echte doorgezomerde Surinamer neemt ook nog mee; diversen koelboxen, boemboxen, hangmatten, tentjes, dekzeilen, bbq's, pannen, hakmessen, liters Fernandes en Djogo's Parbo bier en divers pluimvee die middels de hakmessen in stukken worden gehakt om vervolgens in die pannen en bbq's te worden bereid.
Zo de uitrusting van de Surinamer aanschouwend, voelden wij ons toch weer die krenterige Hollander met z'n boterhammetje kaas.
ZWEMMEN
Het zwemmen of eerder gezegd het baden is ook een apart fenomeen. De Blaka watra kreek is niet een echte zwemkreek. In die zin dat je geen baantjes kan trekken. Midden in de kreek ligt een kleine stroomversnelling. De bedoeling is dat je daar met je familie lekker in gaat zitten. Het liefst gekleed. Af en toe komt een familielid je een djogo aanreiken of een bakje bami. De familieleden op leeftijd zitten op plastic stoeltjes aan de kant met hun pootjes in het water. Dit is toch het ultieme     waterfestijn! In Nederland moet er altijd weer zonodig ge-beachbald of gebadmintond worden. Hier niet hoor, gewoon lekker chill. Beetje hangen, eten, drinken, kletsen. Heerlijk!


AVONDVIERDAAGSE
Ja ook in Suriname is er een avondvierdaagse. Deze start de woensdag na Pasen. Dit is wel het meest ultieme folkloristische evenement dat we tot nu toe hebben aanschouwd. Niks geen wandelclubs op stevige stappers met afritsbroeken die jolig "ik heb een potje met vet" schallen.

Nee de Surinamers pakken dit totaal anders aan. Zij houden van feest, dus wordt het ook een echt feest. Kleurige kostuums, swingende beats en ritmisch dansende groepen trekken voorbij. Iedere vereniging, dansgroep, bedrijf of instantie heeft zijn eigen outfit. Het merendeel van de deelnemers, ja ook de kleintjes, lopen op slippertjes, maar dan wel helemaal aansluitend bij het outfit.

Wij hebben grote bewondering voor de deelnemers die al dansend op slippers toch gemiddeld 15 kilometer op een avond afleggen. Daar is de gemiddelde Nederlandse avondvierdaagse wandelaar   met zijn stevige stappers niets bij.

VERKIEZINGS(S)T(R)IJD
Een kanttekening bij de avondvierdaagse is dat het nu met de komende verkiezingen voor de deur een strijdtoneel is voor de politieke partijen en dan met name voor de twee grootste; de NDP (partij van Bouterse) en de ABOP (partij van Brunswijk). Beide partijen liepen mee en hadden flink wat uit de kast gehaald qua kostuums en dansers. Ook de junioren liepen mee voor deze twee partijen.

FOLKLORE IN BEELD
Folklore moet je zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Vandaar dat ik er weinig verder over kan schrijven. De volgende foto's zeggen genoeg. Dus Dat...


Meer dan duizend avondvierdaagselopers uitgedost in NDP kleding: de politieke partij van Bouterse.
Ook andere partijen kwamen langs, zoals de ABOP van Brunswijk.


Ieder groep heeft een eigen brassband en meestal een dansgroep. Die dansers leggen heel
wat kilometers meer af op een avond, door al hun dansen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.