maandag 23 februari 2015

Dag huppeldepup

Dag zoveel aan boord van Antares. We raken de tel een beetje kwijt. Het etmaal van vrijdag op zaterdag boekten we een afstand van 137 mijl, ons record tot nu toe. Zou ook wel het record blijven, want de vooruitzichten lieten een afnemende wind zien, eind van komende week zelfs nauwelijks wind.
Maar de laatste berichten laten nu juist eind van de week erg (wat te) veel wind zien. Persen we er misschien nog een nieuw etmaalrecord uit. Nu is het ons daar niet om te doen, we varen rustig aan met niet te veel zeil. Momenteel twee voorzeilen, een uitgeboomd met de spiboom en het andere uitgeboomd met de giek. Mooie klassieke voordewindse zeilvoering.

Nu ja, we wachten het weer maar af en houden de weerberichten in de gaten. Die haal ik iedere nacht binnen via onze SSB radio, waarmee we ook deze berichten op onze weblog kunnen plaatsen. Wij kunnen vanaf zee niet onze weblog of yahoomail oid bekijken dus ook de reacties niet lezen, maar krijgen van Hedda's vader af en toe wat highlites van de reacties op ons blog. Iedereen bedankt voor de reacties, erg leuk om deze onderweg te lezen!

Vanavond was er wat commotie aan boord van Antares. In de verte zagen we een vaag schijnsel, af en toe boven een golf uit een fel wit licht. Een Schip, een schip, een schip! Sinds ons vertrek uit Mindelo elf dagen geleden hebben we geen schip gezien. N, 600 mijl van land opeens een schip op korte afstand van ons. Het zond geen AIS positie uit, dus onbekend wat het was. Wij hebben onze AIS en navigatieverlichting ook ff uit gezet, hebben er geen behoefte aan dat deze vreemdeling een kijkje bij ons komt nemen. Rustig uitgepijld en een uurtje later was ie weer uit zicht.

Hedda was van plan om appeltaart te bakken zodra we op de helft van onze tocht zouden zijn. Vanwege de onstuimige zee is het er niet van gekomen. Nu hadden wij er ons al dagen op verheugd... dus wachten we met smart af tot de zee rustiger wordt en smullen ondertussen in gedachten alvast van de appeltaart straks.

Quirijn heeft zaterdag kort met zijn oma gebeld via de sataliet telefoon, om te melden dat we op de helft waren en dat zij een vliegticket kan gaan boeken naar Surinam.

Nou, met dat soort meldingen zitten we al in de rubriek ditjes en datjes. Er is kortom, niet zo veel te melden. De dagen rijgen zich mooi aaneen.

4 opmerkingen:

 1. Antares ahoy,
  Inmiddels begrepen dat jullie zelf blog niet kunnen lezen (tja, wat een digibeten zijn we toch)

  Lekker windje, gemakkelijke koers en flink opgeschoten; gemiddeld 5,7 knoop!
  Jammer van die vervelende achterinkomende deining. En met dat smalle achterschip rolt de boot natuurlijk flink. Rollen veroorzaakt in zeegang een koersafwijking. Gelukkig dempen de, symetrische (?), voorzeilen dat allemaal een beetje.
  Volgens de verwachtingen blijven jullie wind houden en dus voortgang boeken!! Significante golfhoogte nog een tijd rond de 2,5 m. Kans op onweer.

  We werden trouwens een beetje ongerust bij beschrijving 'klassieke' zeilvoering. Maar opstapper weet wel wat hij doet en zal fokkeschoot en grootschoot op, nagenoeg, zelfde plek op de giek laten aangrijpen. Anders buigkrachten in nagenoeg horizontale vlak en daar kunnen de meeste gieken niet goed tegen.

  Prachtig dat oma de Vaal jullie vanaf de kant Kousenbandland binnenloods (en dan volop appeltaart en anderszins!!)

  G&T

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Antares Antares, hier de Bobato over! (nou ja eigenlijk niet, want die ligt nog op de wal) Maar wat heerlijk spannend om jullie blog zo te volgen. Ik vind het ontzettend dapper! En wat gun ik jullie een appeltaart en dus een wat kalmere zee! Is het inmiddels gelukt om te vissen? Of wagen jullie je daar nog niet aan?
  Geniet van al dat schuim om jullie heen. Gek het idee dat jullie over een tijd weer alleen maar land om jullie heen hebben.
  Goede vaart en lekker op naar het volgende dag record!
  Veel liefs Femke dit keer gewoon uit Amsterdam,
  Over en Uit---

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje Quirijn wat cool om zo met oma te bellen en haar weer te zien na zo'n lange tijd water, water en nog eens water!
  Gelukkig gaat mama lekkere appeltaart bakken dat lijkt me heerlijk na zo lang varen en zoveel deining. Hopen dat de harde wind nog even wacht tot na de appeltaart!! Liefs van Tijmen, Bas en Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag lieverds, wat bijzonder om jullie verhalen bijna live te kunnen volgen vanaf de oceaan. Wat zijn jullie nu klein. Fijn dat jullie de boot onder controle hebben. En als Hedda appeltaart gaat bakken dan is ze echt in haar nopjes. check wel of er geen zout ipv suiker ingaat en of ze de taart niet insmeert met een gebakken eitje.
  Heel veel succes en het land, eten en de mensen (incl. Thaante Es) van jullie dromen wachten op jullie! Xx Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.