woensdag 18 februari 2015

kleine week onderweg

We zijn nu een kleine week onderweg van de Kaap Verden naar Suriname. Hebben ruim 700 mijl gevaren en nog ruim 1200 mijl te gaan. De eerste dagen voeren we een zuidzuidwestelijke koers en sinds gisteren een meer westelijke koers, naar een waypoint 10.00 N, 40.00 W. De wind is sinds gisteren wat sterker, gisteren een dagafstand van 125 mijl. Nu, vannacht, neemt de wind nog wat verder toe en de golven ook. Varen met dubbelgereefd grootzeil en gereefd uitgeboomd voorzeil. We verwachten het komend weekend ook wat meer wind en golven.

Aan boord gaat alles goed. Vandaag hebben we de eerste officiele korte broekendag gehouden en prompt was het een half uur later weer volledig bewolkt. Onvoorstelbaar hoe snel bewolking komt en gaat. Maar het is dus steeds ietsje warmer en met het zonnetje erbij erg lekker.
Quirijn leert liedjes uit zijn hoofd en heeft de afgelopen twee dagen veel gepuzzeld. Hij is in zijn sas onder het vaste dagritme in een voor hem overzichtelijke wereld. Ons extra bemanningslid voor deze reis geniet van de tocht. Hij en ik (walewijn) doen de nachtwachten, ik van 20 uur tot 02 uur, hij van 02 uur tot 08 uur. Dat is prima te doen. Al dagen geen andere scheepvaart gezien. Slapen is voor ieder wel lastig vanwege de bewegingen van de boot en het eeuwige kabaal.

Dagelijks hebben we om 20 uur UTC via onze SSB contact met twee Amerikaanse zeiljachten en een Zweeds zeiljacht, die vanuit de Kaap Verden nderweg zijn naar diverse eilanden in de Carieb. We noteren elkaars positie en bespreken de weersverwachting. Vanavond ook even via de SSB radiocontact met de Tofino, een andere Nederlandse boot die nog op de Canaries ligt. Leuk!

3 opmerkingen:

 1. Antares ahoy!
  Heerlijk, die berichten. Voelen ons heel betrokken.
  Opstapper heeft voor regelmaat, ritme, rust en een optimistische stemming weten te zorgen; prima vent!!! Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat eventuele zeeziekte onder controle blijft. Hoe is trouwens het wacht-/werkschema overdag?
  Wind zal gaan nippen aan BF 7, uit uiteraard O-ONO-richting. Tegelijkertijd zal tijdelijk de deining voorlijk gaan inkomen; mogelijk veel water over. Spectaculair! Maar helaas nog meer herrie en 'schudden'.
  Is Hedda nog a/b ;-) ? We vinden het heel fijn te horen dat de opstapper geniet van de tocht, maar zijn nog net iets benieuwder naar hoe Hedda de oversteek ervaart.
  Blijf genieten van jullie prestatie!
  G&T  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net naar jullie's positie gekeken, voor ik naar de blog ging. Winlink loopt bij mij (nog steeds) op achter,, maar jullie zijn weer klein eindje opgeschoven. En nu dan berichtje in blog. Fantastisch met de opstapper erbij, die mag wel op handen gedragen worden. Het geeft de stuurlui aan de wal een beter, opgeluchter, vertrouwerder gevoel dat jullie veilig aan de overkant komen. Maar....dezelfde vragen als in bovenstaande opmerking - hoe is het met de zeeziekte? En hoe zat het nu met de giek? En waar is de andere bemanningslid, Hedda, gebleven? Doet die de overblijvende uren?
  Kortenbroeken weer, heerlijk! Hier is het meer lange onderbroeken (thermisch) weer.
  Liefs voor jullie allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje spannend buurtjes, leuk om jullie te volgen. Veel succes en goede overvaart! Groetjes uit de orteliusstraat, Birgit, niels, lasse en mats

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.