woensdag 25 februari 2015

nog geen appeltaart

We hebben twee dagen prachtig weer gehad. Veel zon, aangename temperaturen, de boot liep goed, strak op koers en snel. Kortom, cruisen zoals het in de brochure stond!

Nu is het weer totaal anders. Grijs met flinke regenbuien. Er is weinig wind en bij ieder bui trekt de wind aan. Er zijn veel golven die van alle richtingen tegelijk komen. Af en toe treffen twee tegenovergestelde golven zich ter plaatse van Antares en klappen dan op haar romp uiteen. Omdat er weinig wind is, zijn we een speelbal voor de golven en draaien alle kanten op en schommelt de boot enorm. Weinig comfortabel. De snelheid ligt bovendien laag, soms onder 2 kn. Lukt ook niet om recht op Suriname af te sturen dus slalommen we ons een koers in westelijke richtiing. Wat een klaagzang he...? Nu ja, dat valt wel mee hoor. We zijn inmiddels bijna twee weken op zee en dan zit de routine er prima in. De dagen gaan mooi in elkaar over. De nachten gaan ook prima. Afgelopen nacht maarliefst drie andere schepen gezein! Het wordt nog druk onderweg. We brengen veel tijd door buiten in de kuip maar binnen is het ook prima te doen. Hedda is al dagen aan het aftellen en het kan haar niet snel genoeg gaan. Ze mag nog 377 mijlen aftellen.
Door alle gehobbel is, beste lezer, van appeltaart nog niets gekomen. Het ziet er niet naar uit dat de omstandigheden de komende dagen relaxter worden, dus zal de taart waarschijnlijk moeten wachten tot we in Suriname zijn. Maar dan hebben we natuurlijk ook een overtocht te vieren, dus is dat een mooi moment.

We hebben aan boord momenteel drie uur tijdsverschil met Nederland. Bij vertrek uit Mindelo hebben we de klok een uur teruggezet. Eigenlijk hadden we op 37,5 graad West de klok weer een uur terug moeten zetten, maar daar wachten we mee tot we in Suriname zijn. Zo hebben we 's avonds een uurtje langer licht (19.30 uur) en hoeven we het vertrouwde wachtritme niet een uur op te schuiven.

We verwachten komende zaterdag of zondag in Suriname aan te komen, maar met zeilen weet je het nooit. Kan zo een dag of meer later worden.

4 opmerkingen:

 1. Hallo lieve Antares-crew, ook wij tellen hier de mijlen af. Het kan ons niet snel genoeg duren om te lezen dat jullie in Suriname zijn omgekomen. Maar daar aangekomen, wordt het toch wel gevierd met appeltaart en CHAMPAGNE, dat hebben jullie wel verdiend. Wij gaan het hier zeker vieren met lekkere slagroomtaart. Bon vent en een behouden vaart. Veel liefs van ons en een dikke kus voor Quirijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Antares ahoy,
  Wij hebben het gevoel dat het op een oor na gevild is. Maar toch nog een dag of 3-4! (H niet te vaak aftellen want dan schiet het niet op). We hebben er alle vertrouwen in gekregen.
  Wind blijft tussen 15-25 knoop, draait meer naar het noorden. Minder wind bij naderen kust Suriname. Wel veel, verstorende, buien tussen Carieb en Suriname. Mogelijk ook onweer. Op onze weersite zijn buien mooi te zien als cirkelvormige vlekken met een diameter van 10tallen mijlen. Soms raken of overlappen die vlekken (buien) elkaar. Wind zal wel rond de buien draaien. De ca. 90 cm hoge windgolven weten daardoor mogelijk niet goed meer welke kant ze op moeten. En in de bui dan windluwte. Vervelend varen maar ....genoeg zoetwater om eens lekker te douchen :-)
  Kortom:
  bakboordlicht is rood, stuurboordlicht is groen
  op de Finkerszee is altijd wat te doen

  Goeie vaart,
  G&T

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Antares-crew,
  Het is heel gaaf om jullie oceaan berichten te lezen! Fijn dat jullie zo frequent jullie omstandigheden delen! Zo varen we allemaal een beetje met jullie mee vanuit onze stabiele, zachte banken in onze warme huizen, want buiten komen we niet zoveel. Het is nat en koud hier. Daar missen jullie niets aan. De regen is bij jullie al een stuk warmer dan hier ;-)
  Niet teveel bezig zijn met aftellen hoor, gewoon in het moment blijven. En ervan genieten want het is zo voorbij.
  Veel liefs,
  Eveline, Tim en Max

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Antaresjes,
  Het is echt een belevenis jullie op winlink en de blog te volgen. We proberen ons voor te stellen hoe jullie dag 24/7 verloopt en krijgen daar door jullie verslagen een goed beeld van. Het lijkt af en toe wel op een tochtje over het IJselmeer vanwege het geschommel. Maar het Paard zal jullie de weg wel niet wijzen daar. We wensen jullie een glad zeetje met 4Bft
  Geniet van deze bijzondere ervaring. We wensen jullie een glad zeetje en dikke 4 bft

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.