woensdag 5 juni 2013

Geslaagd!

Sinds deze maand ben ik ZENDAMATEUR! 

Nee, ik heb niet onze zolderkamer ingericht met oude radio's en soldeerbout. Nee, er staan ook geen grote antennes op ons dak. Nee, ik heb GEEN nieuwe hobby. Sterker, ik vind het  h e l e m a a l   n i k s ! 

Waarom dan toch zendamateur?
Nou, wij hebben een SSB zender/ontvanger aan boord staan waarmee we ook op volle zee weerberichten en weerkaarten hopen te kunnen ontvangen, contact kunnen hebben met andere zeilers elders op de oceaan en misschien zelfs een enkele e-mail kunnen sturen. Om dat te mogen gebruiken, moet je een zendamateur callsign hebben. Nu vertrekken er ook veel zeilers zonder vergunning, maar het voordeel van een callsign is, dat we gebruik kunnen maken van Winlink en Airmail, waarmee we gratis informatie (als weerberichten en weerkaarten) via onze radio kunnen binnenhalen en e-mails kunnen ontvangen en zenden.

Daarom vanaf september vorig jaar wekelijks naar Hilversum voor een cursus met mensen die die radio ellende echt als hun hobby zien ... waaronder -en dat was dan wel weer leuk!- voormalige zendpiraten (met verhalen over politie invallen, in beslag genomen zendaparatuur, koffers vol gramofoonplaatjes met Duitse Schlagers en zendstoringen waardoor spontaan de deurbel luidt, het koffieapparaat begint te lopen of de televisie van de achterburen op vol volume gaat ) en daarnaast vanaf afgelopen maart ook nog een wekelijkse cursus in Dordrecht ... dit was een zeilers-onder-elkaar cursus van de Toerzeilers. 15 mei examen en geslaagd! 

Nu weet ik alle details van de onderdelen die in een zender zitten, en dan vooral van zenders uit de jaren '50 van de vorige eeuw. Aan die kennis heb je dus helemaal niets, want niemand heeft meer zo'n zender, maar het is nu eenmaal examenstof... de examencommissie is nogal hoogbejaard !@*&?! Ook weet ik nu alles van condensatoren, (zener)diodes en spoelen... had ik allemaal liever niet willen weten. 
Ook weet ik nu waarom onze enkelzijdeband zender een enkelzijdeband zender is en niet een dubbelzijdeband zender en wat het verschil is tussen een amplitude gemoduleerd signaal en een frequentie gemoduleerd signaal. En dat is helemaal niet onhandig om te weten...
Verder heb ik eea geleerd over het weerkaatsen van signalen door luchtlagen en over propagatie en ook dat is dan wel weer handig, om een beetje te begrijpen waarom op een bepaalde frequentie op een bepaald moment (meestal de nacht) wel contact kan worden gemaakt en op een ander moment (meestal overdag) niet. 

Nu alleen de boel op de boot nog aan de praat krijgen, dat is ook nog een hele klus. En dan maar oefenen. O ja, een zendamateur heeft ook een heuse call waarmee hij zich in de ether meldt. De onze is PD1ANT. P omdat ik Nederlands ben, D omdat ik slechts een Novice en niet een Full certificaat heb (geen zin om nog een jaar voor gevorderd te cursussen), 1 omdat die nog vrij was en ANT zelf gekozen als eerste drie letters van Antares. Als alles straks werkt zijn we zelfs te volgen op Winlink.org, onder 'maps' / 'user positions'. Maar dat duurt nog wel even...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.