zondag 20 maart 2016

GEWIJZIGDE REISPLANNEN

Toen wij jaren geleden begonnen met sparen voor deze reis, planden we als reisduur 1 jaar. Dat was al duur genoeg en we moesten natuurlijk ook even zien hoe het ons zou bevallen onderweg. In dat jaar konden we in principe een 'rondje Atlantic' varen, maar was ook een alternatieve route mogelijk die we altijd ook aantrekkelijk vonden; via Zuid Europa naar de Middellandse Zee en dan via de Franse kanalen terug. Dat laatste is een grote wens die dus blijft staan nu we de oceaan over zijn gezeild. Over de Franse Kanalen stond trouwens onlangs een mooi artikel in de Zeilen, van onze vrienden Tim en Eveline op de Mallemok. Binnenkort in Zeilen deel twee van hun tocht, houd de Zeilen dus in de gaten...

DE EEUWIGHEID
Uhm... ik dwaal af. Toen wij zomer 2014 vertrokken uit Zaandam, stond al wel vast dat we niet 1, maar 2 jaar zouden gaan. Een jaar vliegt immers voorbij, dat zagen we bij zeilers die ons voor gingen; de lichting van 2012 met o.a. de Waltzing Mathilda en Drift Away hebben we intensief gevolgd. 

Twee jaar voelde, nadat we ons jaren op een jaar voorbereidden, heerlijk oneindig lang. 
Maar ja, toen ons eerste jaar er op zat kwam het einde van onze reis met haastige spoed dichterbij... Eind juli / begin augustus van dit jaar moeten we alweer terug zijn in Nederland. Moeten? Ja, kijk, ons budget is alles behalve oneindig. En... en... en... ach, er zijn legio redenen waarom we deze zomer gewoon weer terug moeten naar Nederland en ons oude leven weer opbouwen. Dus... varen we komende zomer weer terug naar Nederland. Of toch maar niet? WAT TE DOEN?
We hebben er, aan boord van Antares, een tijd over nagedacht. Vervolgens hebben we alle opties en consequenties in kaart gebracht en zijn allerlei dingen gaan uitzoeken, regelen. Onze financiën nog eens bekeken, en nog eens bekeken, en nog eens. Conclusie: de makkelijkste, overzichtelijkste en minst complexe keuze is om deze zomer van 2016 gewoon onze reis af te ronden, zoals we al bij vertrek gepland hadden. 

Maar ja, we kiezen er wel vaker voor om ons leven wat anders in te vullen dan gebruikelijk is, wat lang niet altijd makkelijk is, maar wel energie, mooie ervaringen en vertrouwen geeft. Waarom zouden we dan nu voor de makkelijkste weg kiezen? 

Nu we alle consequenties goed op een rij hebben gezet en overwogen... kiezen we er voor om onze reis nog een ietsiepietsie te verlengen. Een half jaar tot maximaal een jaar. 

PLANNEN
Momenteel bereiden we ons voor op een bezoek aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het visum is inmiddels binnen, waardoor we maximaal 6 maanden aaneengesloten in de VS mogen blijven. Dat is dan ook weer puzzelen ivm het orkaanseizoen, maar daar komen wij wel uit. 

Na de VS gaat onze boot op transport naar Nederland (1/2 jaar variant) of we wachten al werkend nog een aantal maanden ergens in de Carieb tot het goede seizoen en zeilen zomer 2017 terug (1 jaar variant). Althans, dat zijn de twee opties die we nu voor ogen hebben. Maar, 'plannen van zeilers zijn geschreven in zand'. Nieuwe inzichten, tegenslag en/of voorspoed kunnen de plannen altijd weer wijzigen.

REIZEN JULLIE NOG EVEN MET ONS MEE?
'Oh, wat ontzettend leuk! Dus we gaan deze zomer naar de Verenigde Staten' was de reactie van een van onze havengenoten toen we haar vorige week over onze plannen vertelden. 'Daar wilde ik altijd al een keer heen, leuk om dat nu samen met jullie te doen, door middel van jullie verhalen op jullie site' ging ze enthousiast verder. 
En zo is het maar net! We hopen dat jullie, onze lezers/volgers, met net zo veel plezier als onze havengenote digitaal met ons blijven meereizen deze zomer.   7 opmerkingen:

 1. Hoi Walewijn, had ik je toch net gemaild met de vraag wat jullie van plan zijn en toen zag Tim je blog! Leuk! We zijn benieuwd naar de komende verhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mmmmm,dus ik moet weer een jaar langer wachten tot jullie in Nederland jullie lezingen komen geven dus moeten wij ook onze reis maar weer een jaartje uitstellen? Leuk hoor, maar aan de andere kant zal de aankomende lezingen alleen maar uitgebreider en interessant worden hahaha. Maak er weer een mooie tijd van. Gr, bemanning sy. Spartivento.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Walewijn, Hedda en Quirijn,

  Wat een heerlijk plan! En tip voor de terugreis, ga lekker via de Azoren is ook echt prachtig en bovendien lekker goedkoop! Heel veel plezier en we blijven jullie zeker volgen! Groetjes van de WhiteWitch Crew.

  Ps. Vrijdag gaan wij weet het water in en kunnen we het paasweekend ook weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat gaaf! Kan natuurlijk niet zeggen dat ik jaloers ben en dat ik morgen weer heerlijk achter mijn bureau op het kantoor zit in Den Helder. Marjolein heeft de gehele motor gereviseerd en die gaat binnenkort weer de boot in. Dan snel het water in en kijken wat de korte zomervakantie ons kan brengen. Jullie heel veel plezier met het invullen van dit open einde... Dat worden mooie verhalen. Groeten, Stephan, Marjolein en Sale (en tegenwoordig ook Manu: een hond gered uit Roemenie)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat super vet!! Gewoon doen....hedda app me nog even ben alle tel. nummers kwijt iets met een back-up......zucht hahaha dan schrikken jullie niet als jullie weer in Nederland aankomen en Tijmen alweer 3 is....zwanger met uitzwaaien en en dan alweer bijna 3...time flies. Geniet lieverds

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.