donderdag 21 juli 2016

DUCK-tales

Al een aantal weken hebben we het plaatsje Duck in onze kaartplotter staan. Dit is ons doel voor de komende weken. Niet New York, Long Island sound of Washington D.C. Nee Duck of all places is the place to be. Maar waarom? Wel, we krijgen bezoek van mijn oom en tante uit Ohio. Zij kunnen in de maand juli in een appartement van familie. Dus proberen we zo snel mogelijk die kant op te gaan.

ALBEMARLE SOUND
Duck ligt in de Outerbanks; een lange landtong die rond Cape Hatteras ligt. Aan de oostkant ligt de Altantische oceaan en aan de westkant de Albermarle sound, een binnenmeer te vergelijken met het IJsselmeer.

De Albermarle sound is geen fijn gebied voor zeilers. Het is er erg ondiep, gemiddeld 2,5 meter, waardoor er al snel korte steile windgolven ontstaan. Het gehele gebied is volgestopt met krabpotten, zodat je slalommend door een soort mijnenveld vaart. Grote delen van het meer is te ondiep voor ons waardoor we bijna nergens dichtbij land kunnen ankeren. Bovendien is er weinig beschutting rondom het meer. Er zijn slechts een paar marina's waar we per nacht al gauw 75 dollar mogen neertellen.

We besluiten om 20 mijl van de ICW route af te slaan en gaan naar Elizabeth City. Deze stad wordt de Harbour of Hospitality genoemd. Dus dat beloofd wat.... Een nadeel echter is dat het bijna 1,5 uur van Duck af ligt.

Een rij Nederlandse vlaggen met 'Welcome' er op. Mensen die met stoeltjes langs de waterkant zitten, terwijl wij
komen aanvaren. Wat een warm ontvangst als we Elizabeth City binnenvaren!
In werkelijkheid... worden NL vlaggen in heel Amerika gebruikt om uitverkoop e.d. aan te kondigen
- zouden wij in Nederland eens met Amerikaanse vlaggen moeten doen -
en zitten de ElizabethCitiers te wachten op het vuurwerk.
HOE GASTVIJ IS...
Elizabeth city ligt aan het begin van de Dismal Swamp canal, een prachtig stuk van de ICW, maar met een diepte van 1,8 meter helaas te ondiep voor ons. Elizabeth city heeft de beschutting die we zoeken en bovendien een gratis steiger waar je 48 uur mag liggen. Maar wij willen de boot voor 6 nachten ergens achterlaten. We gaan naar de plaatselijke Visitors center om te vragen wie verantwoordelijk is voor de City Dock. Dat blijkt de plaatselijke sheriff te zijn. We leggen aan de dame van het Visitors center onze situatie uit; helemaal uit Nederland komen zeilen, heeft 2 jaar geduurd en nu eindelijk kunnen we onze familie ontmoeten die we uiteraard al jaaaaren niet meer hebben gezien. Ze voelt sympathie voor ons mede omdat ze zelf ook een jaar in Nederland heeft gewoond. Ze besluit een email te sturen naar de sheriff voor ons, maar heeft haar twijfels of het lukt. In de middag moeten we maar weer even langskomen.

In de tussentijd verkennen we het dorp. Er wordt druk gewerkt om de activiteiten klaar te zetten voor de festiviteiten van 4th of July. Als we in de middag terugkomen is het in orde. We hebben officieel een akkoord van de plaatselijke sherif om 6 nachten te verblijven aan de gratis dorpssteiger! Hoeveel Hospitality is dat!!!!

4th OF JULY
Als opgetogen blije kinderen lopen we bijna huppelend door het dorp. We hadden nooit verwacht dat we 6 nachten aan die steiger zouden mogen liggen. Daarom hadden we al heel wat scenario's bedacht zoals 2 nachten mee naar Duck, dan Walewijn 1 of 2 nachten weer voor anker en daarna weer voor 2 nachten naar Duck. Geen van deze opties was ideaal. Maar nu is het probleem opgelost en we zijn opgelucht dat we eindelijk een goede plek voor de boot hebben en.....het is 4th of July!

Op de kant staan allerlei eettentjes en spelattributen. Aan de overkant worden grote plateaus met vuurwerk klaargezet. Quirijn vermaakt zich met het springkussen en de diverse spelletjes. Er is een touwtrekwedstrijd en een watermeloen-(vr)eetwedstrijd. Langs de waterkant installeren zich steeds meer mensen met stoeltjes, tafeltjes en koelboxen. 


Wij besluiten om terug te gaan naar de boot, want vanaf daar hebben we toch de beste plek om het vuurwerk te bewonderen.
We liggen "front row" en hebben een spectaculair zicht op het vuurwerk.
Vuurwerk kijken vanaf Antares. Quirijn houdt zijn vingers
in zijn oren vanwege het kabaal.



De pijlen vliegen rond onze oren. We liggen pal voor de werf waar alle vuurwerk wordt afgeschoten en zijn al even iets verderop gaan ankeren. De volgende ochtend verplaatsen we Antares naar de free dock waar we haar zes dagen achterlaten.

GRATIS
De volgende dag verkennen we Elizabeth City verder. Er is een museum over de geschiedenis van de regio. Toegang gratis! Er is een kinder-doe-museum. Toegang....ook gratis! De hele middag zitten we dus met Quirijn bij het kindermuseum in de airco. Het algemene thema is wetenschap. Er zijn diverse speelhoeken ingericht met thema's als techniek, natuur, menselijk lichaam, voeding en gezondheid. 

Er is zelfs een tuin waar de kinderen plantjes kunnen planten. Maar de topattractie is wel een grote waterbak waar je zelf met behulp van schuifjes stroomversnellingen kan maken. Quirijn krijgt er geen genoeg van. Maar ook aan de ouders is gedacht. Zo ontdekt Walewijn een nagemaakte voorkant van een vliegtuig. Daarachter blijkt een computer met een vluchtsimulatiespel te staan.


De waterbak. Plezier voor jong en oud.

LUXE, WEELDE EN GASTVRIJHEID
Van een boot zonder koelkast naar een huis waar je koud water
met ijsblokjes met een druk op de knop uit de koelkast tovert!
Mijn oom en tante zijn gearriveerd in Duck en komen ons ophalen uit Elizabeth City. We moeten zwemspullen meenemen en de was. 

We pakken de tassen in. We gaan op vakantie! Quirijn heeft al drie dagen geleden zijn koffertje klaargezet. Hij hoorde dat we gingen logeren in een huis. Nou dat laat hij zich niet twee keer zeggen.


We logeren 6 nachten in het appartement bij mijn oom en tante. We zijn omringd door luxe, maar ook enorme gastvrijheid. De koelkast en vriezer zijn volgepropt met lekkere dingen. We hebben een wasmachine en droger tot onze beschikking. Iedere dag een warme douche, airco en een ijsblokjesmachine. In de garage staan fietsen, kajaks, een zeilboot, tennisrackets, een heel scala aan strandspullen. 



En de omgeving is prachtig! We maken uitstapjes en gaan naar het strand. Quirijn voetbalt, tennist en vliegert met Walewijn en mijn oom. We kunnen boodschappen doen met de auto. Bezoeken en beklimmen een vuurtoren. 

We willen hier niet meer weg!







  



WILD HORSES
We worden ook nog getrakteerd op een uitje. Een tocht met een Hummer over het strand en door de duinen op zoek naar wilde paarden. Die paarden zijn hier 500 jaar geleden door de Spanjaarden van boord gezet toen zij voor de kust schipbreuk leden. Deze paarden leven sindsdien op de Outerbanks. Het bijzondere is dat dit ras sindsdien zuiver is gebleven.

We scheuren met de Hummer het strand op. Ongelofelijk, we zagen al eerder borden staan met 4wheel Beach. Gekke naam voor een strand dacht ik nog. Maar echt waar, hier hebben ze een strand dat bestemd is voor 4wheel drive bezitters. Je scheurt zo het strand op met je hele hebben en houwen en parkeert naast elkaar. Voordeel, de BBQ kan mee, de partytent, de mega koelboxen, de tuinset en een heel scala aan visgerei. Dit kan alleen in Amerika!

Maar goed...we gingen natuurlijk voor de wilde paarden. Dus de duinen in, tot grote schik van Quirijn. Met grote ogen en een brede grijns zat hij in zijn stoel. Voor ons was het uitje nu al geslaagd met of zonder paard. Maar de gids deed haar best om de paarden te zoeken. Ze spotte drollen en trapte het gas nog meer in. En ja hoor....iets verderop achter de bomen stonden 4 paarden. Uiteindelijk hebben we in totaal 12 paarden gezien. Dat was namelijk de opdracht die Quirijn van mijn tante kreeg. Tel de paarden.





NOG MEER BEZOEK
Toen mijn nicht hoorde van onze ontmoeting in de Outerbanks, heeft zij georganiseerd dat ze ook langs kon komen. Helemaal uit Chigago heeft zij op zondagochtend het vliegtuig genomen naar Norfolk. Daar een auto gehuurd en naar Duck gereden om dinsdagochtend weer te vertrekken en woensdagochtend gewoon weer aan het werk te gaan. Echt top!


Wat een verwennerij! We worden overladen met Nederlandse producten, zoals beschuit, kaas, ontbijtkoek en zelfs Fries suikerbrood. En Quirijn kan zijn geluk niet op (en Walewijn ook niet...) met Lego.

WRIGHT BROTHERS
Als je in de Outerbanks bent, dan moet je naar het Wright Brothers memorial park in Kitty Hawk. Op die plek hebben de gebroeders Wright op 17 december 1903 de allereerste gemotoriseerde vlucht gemaakt. 

Heel bijzonder om die plek te zien. Een plek waar een belangrijke geschiedenis is geschreven. Een geschiedenis die een grote vlucht heeft gemaakt.



Vier stenen markeren de landingsplaatsen van de vluchten die de gebroeders Wright maakten op 17 dec 1903. In de jaren voorafgaand testten ze diverse glijders (vliegtuigen zonder motor) en perfectioneerden in hun fietswinkel het ontwerp van hun vliegtuig.
 

Om misverstanden te voorkomen en om mijn oom en tante te eren, moeten we vermelden dat de gebroeders Wright uit Ohio kwamen en niet uit North Carolina. De gebroeders Wright hadden een fietsenwinkel in Dayton, de plaats waar mijn oom en tante in de buurt wonen. In die fietsenwinkel hebben de broers hun ideeën voor een gemotoriseerd vliegtuigje uitgewerkt. Ze zijn vervolgens naar North Carolina gereden, vliegtuigen waren er toen nog niet 😀, vanwege de wind.

DANKWOORD
Lieve oom, tante en nicht, geweldig dat jullie helemaal afgereisd zijn naar Duck om ons te ontmoeten. Dank voor jullie gastvrijheid, gezelligheid, het lekkere eten, de uitstapjes en de kadootjes en Hollandse producten. Het was geweldig!









2 opmerkingen:

  1. Wat hebben jullie een mooie tijd daar.. Heerlijk!
    Groetjes van ons

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verhaal en super leuke foto’s Hedda! Wat heerlijk voor jullie om een paar dagen van alle luxe van de vakantiehuis, van je oom en tante, te kunnen genieten en daarbij ook nog door hun verwend te worden. Wat ontzettend sympa dat Daphne ook langs kwam.
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.