zaterdag 7 februari 2015

Kaap Verden

We zijn gisterenmiddag aangekomen in Mindelo op Sao Vincente, Kaap Verden. Vorige week donderdag vertrokken uit Las Palmas en na een nachtje aan de zuidkant van Gran Canaria vertrokken we vrijdagmiddag 30 januari. Het initiele plan was om direct naar Suriname te varen, maar in de dagen voor ons vertrek zagen we aan de gribfiles dat er een groot windstiltegebied (! na een maand met voornamelijk 6BF) op de Atlantische Oceaan zou liggen. Daarom eerst naar de Kaap Verden, zo varen we langs de rand van het windstiltegebied met af en toe nog wel wind en kunnen in Mindelo weer diesel bijtanken.

Het waren rustige dagen met afwisselend zeilen en motoren. Onderweg is onze giek doormidden gebroken waarna we rustig met een lopend windje op het uitgeboomde voorzeil zijn doorgevaren. Prima tocht. Wel koud en grijs. Tijdens de nachtwacht zaten we steevast met dikke fleecetrui, zeiljas, muts en deken over in de kuip. Hoezo tropisch :-)

Onderweg hebben we via onze SSB korte dagverslagen gepost op onze weblog maar... he... bij aankomst blijken die er niet op te staan. Dus leefden wij in de veronderstelling dat jullie mooi op de hoogte waren van onze vorderingen en ervaarden jullie volledige radiostilte. Een testbericht vooraf werd wel geplaatst, maar nu onderweg dus niet. We zullen de komende dagen even kijken waarom de SSB berichten niet op onze weblog komen, in de hoop dat voor de volgende etappe wel te kunnen posten.

We blijven hier nog een tijdje om wat klussen te doen en een oplossing te vinden voor de giek. Daarna vertrekdatum afhankelijk van de wind en zee vooruitzichten.

Verder is onze positie als we op de oceaan varen te volgen via www.winlink.org, submenu position reports en dan zoeken op PD1ANT. Marine Traffic werkt op de oceaan niet omdat we dan buiten bereik zijn van walstations.

Groet vanuit Mindelo.

7 opmerkingen:

 1. Dat is jammer zeg. Dat de berichtverzending niet gaat zoals verwacht is nog tot daar aan toe, maar een gebroken giek is echt heel vervelend. Hopelijk vinden jullie snel een goed oplossing (reparatie of vervanging). Succes gewenst vanaf SY De Liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Antares, we have contact!! Eindelijk. Pfffffft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Walewijn, Hedda en Quirijn,
  Fijn te lezen dat jullie in Mindelo zijn aangekomen! Wat een pech met de giek, ik hoop dat het snel gerepareerd kan worden, en dat dit het laatste is wat er kapot gaat.... Maar Mindelo is wel gezellig en als jullie tijd hebben vonden wij Sao Antao ook erg mooi om te wandelen, kan je eenvoudig met de ferry naar toe. Wij liggen al weer twee weken op Tobago, ook echt een aanrader, mooi, niet druk en een heerlijk relaxte sfeertje in Charlotteville (klein dorpje in het noorden waar je heerlijk kan ankeren).

  Veel succes met de voorbereidingen voor Suriname, hebben wij ook erg van genoten.

  Groetjes van Aranka, Roelof, Wouter en Myrthe, en van de laatste twee speciaal aan Quirijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat jullie na een rustige reis op de CapoV zijn aangekomen. Hoop dat dit bericht in tegenstelling tot vorig bericht wel aankomt.
  Als belangstellende leken volgen we jullie en houden de weerberichten bij (ZyGrib en PassageWeather). Wat we niet weten is hoe het jullie nu vergaan is, hoe jullie tewerk zijn gegaan. Waarom voeren jullie donderdag zuid om het eiland om vervolgens 's avonds laat een haven binnen te schieten? Waarom zo'n lage bootsnelheid bij het stevige windje? Dat de windstilte er verder op de oceaan zou komen was toch al dagen op de weerberichten te zien? Waarom trouwens donderdag niet eerder afgebogen naar CapoV? Ook zijn we verbaasd dat bij redelijk rustig weer de giek het zou begeven. Hoe kan dat? (Vertel, vertel!!) Maar nog interessanter is hoe het nu met de opstapper aan boord gegaan? Is de werklast voor Hedda echt draaglijker geworden? Waren de zeeziekte-gevoelige Quirijn en Walewijn snel over hun zeeziekte heen? Als zowel Walewijn als Hedda onderdekse taken kunnen uitvoeren zoals verzorgen Q, binnenhalen weerberichten, bijwerken logboek, plotten koers, 'uitkijken' AIS etc dan kan er echt van zo'n oversteek genoten worden. En dat horen we graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sodemieters jongens, de kaapverden dat begint erop te lijken! Succes met de giek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Hedda, Walewijn, Quirijn eindelijk weg van de Canarische eilanden!! Wat fijn te lezen dat jullie veilig verder zijn gegaan met jullie reis. Wat een avontuur is het. Dikke knuffel Bas, Claire en Tijmen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer onderweg, maar.......MarineTraffic - out of range, andere website geeft nog steeds de positie van 5 ebruari, onderweg naar Kaap Verden - rustig weer, aan. Zijn er nog andere mogelijkheden dat volgers jullie volgen kunnen? Wanneer jullie dit bericht ook te zien krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.