woensdag 31 augustus 2016

TWEE WEKEN NEW YORK CITYNa twee weken NYC hebben we 3980 foto's van New York gemaakt. En we zijn nog lang niet klaar hier. Nee, nog lange lang niet. We hebben er dan ook een weekje aan vast geplakt en blijven drie weken in plaats van de geplande twee weken. Nog steeds te kort, dit is  w e e r  zo'n plek waar we zeker een paar maanden zouden willen blijven. Maar dat gaat niet, begin december moeten we de USA weer verlaten vanwege ons visum en tot die tijd moeten we nog helemaal terug naar Florida.

Maar NY bevalt ons dus prima. Geweldig. Fantastisch. De eerste drie dagen hielden we een tempo aan dat hoort bij een stedentrip en bezochten ook alle plekken die horen bij een stedentrip. Daarna kregen we het pas echt naar onze zin. Want sindsdien ligt ons tempo lager, bezoeken we de uithoeken van de stad en de evenementen voor de New Yorkers en kennen de weg in metro en op straat als onze broekzak. We voelen ons kortom, net New Yorkers. Dat gaat ook vrij makkelijk, want meer dan de helft van de inwoners van NYC is zelf -of heeft ouders die- buiten de USA geboren. Het oogt en voelt ook allemaal minder Amerikaans dan de gebieden die we tot nu toe zagen langs de oostkust. Minder hele dikke mensen, minder witte-sokken-met-sportschoenen-onder-de-korte-broek, en minder alles-met-de-auto.hoek 79th Street en Amsterdam Avenue
Onze boot ligt aan een mooring bij West 79th Street Boat Basin en dat is (dus) in Upper West. Een sjiek stukje stad, waar wij slechts 180usd/week betalen om aan de mooring te liggen en onze dinghy veilig achter te kunnen laten in de haven. Bovendien hebben we beschikking over een gratis wasmachine, wasdroger, douche en ijsblokjesmachine. Een ongekende luxe voor deze ongedouchte zeilers. En als je bedenkt dat we in de goedkoopste commerciële jachthaven van New York meer dan 180 USD per nacht betalen en in sommigen zelfs 450 USD per nacht, dan liggen we hier in 79th Boat Bassin met extra veel plezier.Hedda heeft eens op internet opgezocht wat de huurprijzen zijn in het stukje stad waar wij nu tijdelijk wonen. Voor een 1 slaapkamer appartement betaal je hier op de 79th street en omgeving rond de 3500 USD per maand. Voor 2 slaapkamers 7500 USD per maand. 

Met de vouwfiets even boodschappen doen in de buurt.
Heb je wel twee badkamers. Maar die hebben wij nu ook; eentje aan boord van Antares (met binnen en buitendouche notabene) en eentje in het clubgebouw op de steiger. Die appartementen hebben dan ook nog een gezamenlijk dakterras, maar daar staat ons privé terras direct aan de Hudson River (onze kuip) tegenover. En een gym, dat hebben ze ook. Maar ach, als wij iedere ochtend de zeilen hijsen en strijken -gewoon voor de beweging- dan staat dat gelijk aan een half uurtje fitness. Hardlopen langs de waterkant

Zelfs de portier die bij al die appartementengebouwen inbegrepen is, hebben wij ook. Als we terugkomen uit de stad, dan opent een havenmedewerker de poort naar de steigers voor ons. En oh ja, wij van 79th St Boat Basin hebben nog eens gezamenlijke huisdieren op de steigers: ratten. Nou, die luxe hebben die dure huurflats vast niet!

Ontbijten op het Antares balkon.
SIGHTSEEING
Dan de stad. Tja, je bent er zelf vast wel eens geweest of gaat dat misschien nog wel eens doen. Dus over New York hoeven we verder niet te veel woorden vuil te maken. Na het lijstje uit de reisgids zijn wij wat meer de buitenwijken ingegaan.

Bezochten onder andere een buurtevenement van de Harlem Week, op East 135th Street. We gingen een dagje naar Coney Island; een lunapark aan het strand in Brooklyn, waar New Yorkers heen gaan voor een dagje vermaak. Ook kwamen we op de trainingen voor de US Open 2016 tenniswedstrijden. We luisterden naar kinderverhalen op zondagochtend in Central Park en bezochten daar ook een buitenlucht filmvoorstelling; Stuart Little waarbij de honderden aanwezigen op het grasveld in een deuk lagen bij de zin 'o.k., I lied to you... But he... Welcome in Manhatten!'. Quirijn en ik lopen hard op zaterdagochtend (Quirijn op zijn loopfiets, waar hij inmiddels wat te groot voor is dus de tweede keer op zijn nieuwe step die we hier kochten), we doen boodschappen op onze loopfiets en wijzen toeristen de weg in het metrostelsel. Vandaag werk ik een dagje in een van de fraaie zalen van de Public Libary. Helaas is DE mooie zaal gesloten, mei vorig jaar viel een van de honderden rozetten spontaan uit het plafond naar beneden. Sindsdien is de zaak gesloten voor renovatie.

Zo'n entree van de bibliotheek zie je niet vaak (links). De fraaie leeszaal die gesloten is voor renovatie en de rozet die naar beneden is gevallen (midden). Gelukkig is het kindergedeelte van de bibliotheek nog geopend (rechts).

Het zijn lange dagen...
Vorige week waren Hedda's oom en tante ook in New York en spendeerden we drie dagen samen met hen en ontbeten en lunchten in restaurants waar wij -budget cruisers- normaal met een grote boog omheen lopen. Wat heerlijk om daar eens van te mogen proeven!


Astoria staat nog op het programma, een buitenwijk in Queens. 

Verder voelden we ons weer even echte 'cruisers' toen we op zoek waren naar iets specifieks en daarvoor het uiterste uit onze metrokaart moesten halen en ergens ver weg in The Bronx belandden, ver van het toerisme en de hoofdstroom van de stad. Aynway, wat valt er verder te zeggen? Hierbij een aantal foto's, ik heb ze maar even gebundeld.

Brooklyn Bridge.

Onze favoriete wolkenkrabber, de Chrysler Building in Art Deco stijl. Helaas mochten we niet verder dan de lobby... tot we er een aantal dagen later nog eens waren en toen zagen dat je bloed kon doneren op de 33e etage! Hmm... mooie mogelijkheid om meer van het gebouw te zien, maar we waren bang dat we daarna om zouden vallen en hadden nog een druk programma.

Coney Island. Een echte Quirijn dag. draaimolen race auto, super truck en honkballen op het strand. En we aten een hotdog bij Nathan's. Wereldberoemd en de beste hotdogs die er bestaan... zeggen ze zelf.

Op de Harlem Week waren veel oldtimers te zien.


Verhalen in het Central Park

Quirijn groeit uit zijn loopfiets. We hebben een stepje voor hem gekocht.

Bootje varen in Central Park. Tjoge, met al deze foto's lijkt het wel een Quirijn-week in New York. Maar hij heeft zich ook rot gelopen langs alle 'saaie' dingen die Hedda en Walewijn zo nodig wilden zien en doen.

US Open. Gaaf om dat van dichtbij mee te maken.

Hedda en Quirijn verlenen eerste hulp
aan een verwarde man...
Het is koud joh! Sneeuw in augustus...

Uitzicht op Manhatten vanaf Brooklyn

Uitzicht op Brooklyn vanaf Manhatten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.