Quirijn heeft de zelfontspanner van het fototoestel ontdekt. |
Het is nog eens 10 mijl extra detour, maar we lazen dat er een fraai openluchtmuseum is en dat we in de Saint Mary College (een campus met 2200 studenten) tegen betaling mogen mee-eten in de menza.
Op de overgang van Chesapaeke naar Pokemon proberen we met alle mogelijke middelen snelheid uit onze Antares te halen bij de 10 tot 15 knopen wind die ruim inkomt, maar de aangroei van het onderwaterschip is zo fors dat er niet meer tegen op te varen is. We worden er chagrijnig van. Toch maar de kant op binnenkort, alhoewel vijf dagen op de werf in de US evenveel kost als een heel winterseizoen in Nederland (!).
In een poging om nog wat extra snelheid te behalen blazen we onze spinnaker op, die scheurt volledig horizontaal door. Was een prachtig stoer verhaal natuurlijk... als dat allemaal bij windkracht zes a zeven en golven van drie meter gebeurde, maar het is allesbehalve dat. Gewoon een rustig dagje, klein scheurtje dat we wel zagen, maar te laat de boel naar beneden gehaald, en dat alles pal voor een boei waar hij toch al naar beneden moest omdat we daarna hoog aan de wind moesten varen. Eigen schuld dus en maar een keer een zeilmaker opzoeken die er een nieuwe lap inzet. We slepen alle restanten uit het water voordat ze in roer of schroef komen en varen aan de wind met toch nog vijf knopen de Saint Mary River op.
Uitzicht over de St Mary River |
Bijboot met Quirijn's bij-bijbootje 'Groote Beer' aan een touwtje achter de bijboot. Op de achtergrond, voor anker, de boot. Dus. |
We ankeren voor de zeilschool van Saint Mary College, met naast ons de Nederlandse zeilboot Ebijmar waar we nu al twee weken mee opvaren.
Studenten zeilvereniging St Mary's. Je kunt het slechter treffen in je studententijd... |
ACHTERINGANG
Route van de eerste Selttlers |
Replica van de 'Dove'. |
Walewijn spreekt recht... |
Het openlucht museum van Saint Mary is evenwel niet gratis en nadat wij de 'Dove' uitgebreid bewonderd hebben omdat we er toevallig via een zandpad langs komen, vervolgen we onze route via een vlonder/trap naar boven om bovenaan de trap een groot bord te vinden dat vertelt dat we hier alleen met geldig entreebewijs langs hadden mogen komen.
... waarna het vonnis wordt uitgevoerd. |
Oeps, hebben we toch weer een achteringang gevonden zeg!
Zonsondergang op de St Mary River |
LUNCH
Ik zou graag nog wat meer over het openlucht museum schrijven (we bezochten meer delen waarvoor we misschien een kaartje nodig hadden), ware het niet, dat het museumbezoek zwaar werd overschaduwd door onze volgende ervaring: de lunch.
Zoals boven al gemeld, je mag tegen betaling aanschuiven voor de lunch in het schoolgebouw. Nu kennen wij van 'vroeger' (we worden oud) de mensa van de Universiteit van Amsterdam. Menu: voorgerecht keuze uit kippensoep of het-hoofdgerecht-van-gisteren-soep, dan gehaktbal-rodekool-aardappelpuree of ondefinieerbare-vis-nog-iets en een vlaflip na. Zie daar onze verwachting voor vandaag.
PERPLEX
Nietsvermoedend loop ik na betaling de mensa in. Ik sta perplex. Werkelijk aan de grond genageld. Manden vol fruit, schalen vol muffins. Bakken met alle groenten die je maar kunt bedenken en op allerlei diverse manieren klaargemaakt. Pasta's in alle soorten, maten en kleuren. Pizza's zoveel je wilt. Hamburgers, beefburgers, hotdog worstjes, kipschnitzels, meer vlees, en nog meer vlees. Een balie frisdranken en sappen langer dan de Berlijnse Muur. Koffie en thee uit professionele machines. Taarten, toetjes, koeken. En ijs... IJs... Mijn god, wat een IJs. Wij kijken wel eens verlekkerd door etalageruiten naar toonbanken met Italiaans ijs, maar vijf dollar per bolletje zorgt er wel voor dat we tijdens onze reis nooit zo'n ijsjesverkoper vragen de ijslepel door de verrukkelijke bakken te halen.
Hier een bak met drie van de vele ijssoorten. Klep open en scheppen maar. |
Ik blijf midden in de ruimte staan en kijk om me heen. Ik sta perplex en ben opgetogen.
Ik realiseer mij dat we tijdens onze reis zo op de kosten letten, dat we ons heel veel onthouden qua buiten de deur eten, extraatjes, etcetera. Dat is zo'n tweede natuur en vanzelfsprekendheid geworden, dat ik deze overdaad echt even op me moet laten inwerken. We vinden het geen enkel probleem om onszelf luxe te onthouden (het is de manier waarop we zo'n mooie reis kunnen maken en dat hebben we er erg graag voor over), maar nu die financiële belemmering opeens wegvalt geeft dat een onwerkelijk gevoel.
Een klein stukje van de balie met drinken, koffie, thee en andere dranken. |
Whahahahahahahaaaaaaaa......!!!!!!!! |
Maar moeilijk om mijn gevoel / verwarring goed voor jullie te beschrijven. Misschien komt deze nog wel het meest in de buurt: ik voel mij hier als een 'Ossie', die in november 1989 met zijn Trabant via Oostenrijk juichend West Duitsland komt binnenpruttelen, door de eerste de beste West Duitser handenschuddend en met een klop op zijn schouder binnenshuis wordt gehaald als het verloren gewaande familielid en dan nietsvermoedend in de eetkamer oog in oog komt met het riante feestmaal dat vanwege zijn komst op de eettafel klaarstaat. Zo dus. Echt waar, ik denk op dit moment echt dat ik weet hoe zo'n Oostduitser zich toen voelde. Bizar toch? Ik vind het geweldig.
NOU, DAN NEMEN WE HET ER MAAR VAN
Tijd voor actie. We pakken het systematisch aan en lopen in ontelbaar veel rondes de toko's af. Als je zou omrekenen hoe veel alles wat we eten in New York zou hebben gekost... nu ja, dat doen we maar niet. We genieten enorm aan de lange tafels tussen alle studenten, die we qua bestede lunchtijd allemaal ruimschoots verslaan.
Muffin tijd |
Het gesprek verloopt langs de bekende lijnen 'verkiezingen Amerika', 'Brexit' en andere ditjes en datjes uit de grote wereld en als we opstappen is het half vijf geweest en hebben we drie en half uur in de menza doorgebracht. Even overwegen we te blijven voor het diner... maar er kan niets meer bij.
Wat een dag!
De ochtend na de lunch. Half zeven 's ochtends, helder, windstil, prachtig. Het is voorlopig de laatste mooie dag, daarna volgt een week grijs met regen, regen, tegen. |
Naschrift: inmiddels zijn we een week in Washington, daarover later meer. We zouden vandaag willen vertrekken, maar er is weer een orkaan onderweg; Mathew. In Washington liggen we hopelijk een stuk beter dan dichter aan de kust, dus wachten we hier nog maar een week of langer af.
Leuk verhaal, vooral over het “lunch-partij”. Tja, dat is Amerika, alles groots en veel, heel anders dan het kneuterige Europa. De foto’s zijn ook zo leuk, vooral van Quirijn, die zo blij kijkt met z’n beker ijs en muffin.
BeantwoordenVerwijderenDus jongens, als jullie willen lunchen, even langs de mensa van een universiteit.
Leuk....kijk goed uit voor Matthew een eigenaardig fenomeen...volgen hem al weeken. Hier geen last gehad..Bonaire. Doe Ed en Margo maar de groeten. Dikke kus Lies sy Kulkuri
BeantwoordenVerwijderen